5 listopada w Elblągu odbył się konkurs kulinarny "Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy". Wydarzeniu przyświeca idea zebrania unikatowych przepisów kulinarnych z obszarów wiejskich województwa warmińsko-mazurskiego jak również promocja jednych w swoim rodzaju produktów i potraw specyficznych dla dziedzictwa kulinarnego naszego regionu. Uczestnikami konkursu były osoby fizyczne, przedsiębiorstwa, szkoły oraz organizacje zrzeszające osoby fizyczne, w tym koła gospodyń wiejskich.

O laur zwycięstwa jędrychowianki walczyły w kategorii przyrządzania potraw oraz gotowych produktów. W pierwszej z nich o miano najlepszej rywalizowało 14 potraw i tu zdobywcą III miejsca została pani Teresa Wróblewska z potrawą "Pierożki wołowe w rosole". W drugiej kategorii oceniano 32 produkty i tu zdobywcami dwóch pierwszych miejsc zostały: pani Jolanta Bernatek za "Szarlotkę" oraz pani Marzena Burna za nalewkę "Śliwowica".

Zdobywcy pierwszych miejsc zakwalifikowali się do finału konkursu, który odbędzie się 10 grudnia w Olsztynie.