W dniu 22 marca 2017 roku w Sali Gminnego Centrum Reagowania w Kisielicach przy ulicy Polnej 1 odbyły się warsztaty kulinarne „Rodzinne gotowanie z wykorzystaniem sezonowości produktów”, które poprowadził kucharz z Banku Żywności w Olsztynie Pan Maciej Maciejewski.

Celem przeprowadzonych warsztatów było wzmocnienie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego w tym m.in.:
• przedstawienie możliwości związanych z ekonomią kuchni domowej przy wykorzystaniu sezonowości,
• tworzenie, poprzez praktyczne warsztaty, dań z wykorzystaniem sezonowości produktów, uświadomienie roli sezonowych produktów w żywieniu,
• przedstawienie propozycji dań na niskobudżetowe, smaczne i zdrowe potrawy.

Dzięki warsztatom uczestnicy mogli nabyć nowe umiejętności:
• poznanie roli sezonowych produktów w codziennej diecie,
• zdobycie wiedzy jak tworzyć niskobudżetowe dania z wykorzystaniem produktów sezonowych,
• poznanie przepisów z wykorzystaniem produktów sezonowych,
• urozmaicenie jadłospisu o dania z wykorzystaniem produktów otrzymywanych z ramach POPŻ i z zachowaniem zasad sezonowości.