PODPROGRAM 2018 – efekty

  1. Miejsko – Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Kisielicach z terenu województwa warmińsko - mazurskiego przy współpracy Bankiem Żywności w Olsztynie realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie wrzesień 2018 – czerwiec 2019.
  1. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).

Pomoc żywnościowa trafiła do 995 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa warmińsko – mazurskiego.

  1. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
  • 49,35450 ton żywności; (w tym 47,77250 w ramach POPŻ oraz 1,58200 z innych źródeł) )
  • 4832 paczek żywnościowych.
  1. W ramach Podprogramu 2018 dla 103 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 6 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:
  • Ekonomiczne - 2 spotkania dla  37 uczestników
  • Żywieniowe – 2 spotkania dla 39 uczestników
  • Kulinarne – 2 spotkania dla 27 uczestników

pomoc zywnosc loga