Biała wstążka jest symbolem sprzeciwu wobec przemocy stosowanej przez mężczyzn wobec kobiet, a także osobistym zobowiązaniem noszącego ją mężczyzny, że nigdy nie będzie stosować, akceptować i milczeć na temat przemocy wobec kobiet.

Kampania „Białej Wstążki” została zapoczątkowana w 1991 r. w Kanadzie i prowadzona jest w ponad 55 krajach. Ogólnoświatowa kampania co roku trwa od 25 listopada do 10 grudnia kiedy obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Praw Człowieka.

Burmistrz Kisielic, Miejsko Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Kisielicach oraz Posterunek Policji w Kisielicach włączają się w kampanię "Białej Wstążki" w ramach, której prowadzone będzie poradnictwo w zakresie przeciwdziałania przemocy, osoby pokrzywdzone będą mogły uzyskać wsparcie oraz informacje w zakresie m.in. praw przysługującym osobom doświadczającym przemocy, możliwości ustalenia bezpłatnej porady psychologicznej, terapeutycznej, jak również prawnej w siedzibie tut. Ośrodka.

Dyżur w Miejsko – Gminnym Ośrodku Pomocy Społecznej w Kisielicach przy ulicy Sienkiewicza 18 w ramach "OTWARTYCH DRZWI" pełnić będą pracownicy socjalni tut. Ośrodka będący równocześnie członkami Zespołu Interdyscyplinarnego Gminy Kisielice ds. Przeciwdziałania Przemocy w Rodzinie oraz Przedstawiciel Posterunku Policji w Kisielicach w dniu: 2 grudnia 2017 r. (sobota) w godz. od 10:00 do 14:00

 

Miejsko – Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Kisielicach, informuje, że w Sali Gminnego Centrum Reagowania w Kisielicach mieszczącego się przy ulicy Polnej 1 odbędą się warsztaty kulinarne organizowane w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 -2020, które poprowadzi kucharz Pan Maciej Maciejewski.

Warsztaty zostaną zorganizowane dla dwóch grup docelowych (około 24 osoby) składających się tylko i wyłącznie z osób zakwalifikowanych do otrzymania pomocy żywnościowej w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020, tj. dla osób, które zostały wpisane na listę sporządzoną przez organizację partnerską lokalną (Miejsko – Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Kisielicach).

1. Warsztat kulinarny „Jesienne smaki" odbędzie się w dniu 29 listopada 2017 roku o godzinie 10:00 (dla 1 grupy)
2. Warsztat kulinarny „Jesienne smaki" odbędzie się w dniu 29 listopada 2017 roku o godzinie 12:30 (dla 2 grupy)

Celem prowadzonych warsztatów jest wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego w tym m.in:
• Przedstawienie możliwości związanych z ekonomią kuchni domowej przy wykorzystaniu sezonowości,
• Tworzenie, poprzez praktyczne warsztaty, dań z wykorzystaniem sezonowych produktów,
• Uświadomienie roli sezonowych produktów w żywieniu,
• Przedstawienie propozycji dań na niskobudżetowe, smaczne i zdrowe potrawy.

Dzięki warsztatom uczestnicy mają szansę nabyć nowe umiejętności, m.in.:
• Poznanie roli sezonowych produktów w codziennej diecie,
• Zdobycie wiedzy się jak tworzyć niskobudżetowe dania z wykorzystaniem produktów sezonowych,
• Poznanie przepisów z wykorzystaniem produktów sezonowych,
• Urozmaicenie jadłospisu o dania z wykorzystaniem produktów otrzymywanych w ramach POPŻ i z zachowaniem zasad sezonowości.

 

pomoc zywnosc loga

Miejsko – Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Kisielicach informuje, że żywność dostarczana w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym Podprogramu 2017 będzie wydawana w następujących dniach z podziałem na miejscowości:

 

 

15 listopada 2017 roku w godzinach  9:00 - 14:00
dla miejscowości: Trupel, Wola, Ogrodzieniec, Jędrychowo, Łęgowo, Stary Folwark, Nowy Folwark, Klimy, Pławty Wielkie, Łodygowo, Butowo, Biskupiczki

 

16 listopada 2017 roku w godzinach 9:00 - 14:00
dla miejscowości: Kisielice, Goryń, Kantowo, Wałdowo, Krzywka, Sobiewola, Limża

 

pomoc zywnosc loga

Miejsko – Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Kisielicach informuje, że żywność dostarczana w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym Podprogramu 2017 będzie wydawana w następujących dniach z podziałem na miejscowości:

23 października 2017 roku w godzinach 9:00 - 14:00
dla miejscowości: Trupel, Wola, Ogrodzieniec, Jędrychowo, Łęgowo, Stary Folwark, Nowy Folwark, Klimy, Pławty Wielkie, Sobiewola, Limża, Łodygowo, Butowo, Biskupiczki, Wałdowo

24 października 2017 roku w godzinach 9:00 - 14:00
dla miejscowości: Kisielice, Goryń, Kantowo

 

pomoc zywnosc loga

Miejsko – Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Kisielicach, informuje, że w Sali Gminnego Centrum Reagowania w Kisielicach mieszczącego się przy ulicy Polnej 1 odbędą się warsztaty organizowane w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 -2020, które poprowadzi specjalista ds. żywienia z Banku Żywności w Olsztynie.

Warsztaty zostaną zorganizowane dla dwóch grup docelowych (około 30 - 40 osób) składających się tylko i wyłącznie z osób zakwalifikowanych do otrzymania pomocy żywnościowej w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020, tj. dla osób, które zostały wpisane na listę sporządzoną przez organizację partnerską lokalną (Miejsko – Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Kisielicach).

  1. Warsztat dietetyczny „Smacznie i zdrowo na talerzu" odbędzie się w dniu 20 października 2017 roku o godzinie 11:00 (dla 1 grupy)
  2. Warsztat dietetyczny „Smacznie i zdrowo na talerzu" odbędzie się w dniu                20 października 2017 roku o godzinie 12:00 (dla 2 grupy)

Celem prowadzonych warsztatów jest wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego w tym m.in:

  • poznanie zasad prawidłowego żywienia,
  • poprawa umiejętności podejmowania właściwych wyborów żywieniowych,
  • przedstawienie i przećwiczenie zasad czytania etykiet,
  • przedstawienie podstawowych zasad wyboru produktów żywnościowych podczas robienia zakupów,
  • zdobycie umiejętności modyfikacji nieprawidłowego jadłospisu na zbilansowane posiłki.

Dzięki warsztatom uczestnicy mają szansę nabyć nowe umiejętności, m.in.:

  • poznają piramidę żywienia ułatwiającą komponowanie prawidłowego jadłospisu dzieci w wieku szkolnym,
  • zdobędą umiejętności podejmowania właściwych wyborów żywieniowych,
  • poznają podstawowe zasady czytania etykiet,
  • poznają znaczenie występowania różnych substancji w produktach spożywczych,
  • dowiedzą się jak modyfikować jadłospis na zdrowszy.

 

pomoc zywnosc loga

Miejsko Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Kisielicach informuje, że od dnia 01.08.2017r. będzie prowadzona wstępna rekrutacja beneficjentów do udziału w Programie Operacyjnym Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym (FEAD) Podprogram 2017.

Uprawnione do otrzymania pomocy są osoby i rodziny, których dochody nie przekroczą kryterium dochodowego w wysokości:

  • 1 028,00 zł na osobę w rodzinie
  • 1 268,00 zł dla osoby samotnej.

W celu weryfikacji zasadności otrzymania pomocy żywnościowej osoby zainteresowane zobowiązane są do przedstawienie aktualnych dochodów.

Za dochód netto uważa się sumę miesięcznych przychodów pomniejszoną o:

  • miesięczne obciążenie podatkiem dochodowym od osób fizycznych,
  • składki na ubezpieczenie zdrowotne określone w przepisach o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych oraz ubezpieczenia społeczne określone w odrębnych przepisach,
  • kwotę alimentów świadczonych na rzecz innych osób.

Na dochód określony w przepisach ustawy o pomocy społecznej składają się przychody wszystkich członków rodziny, bez względu na tytuł i źródło ich uzyskania, uzyskane w miesiącu poprzedzającym miesiąc złożenia wniosku, a w przypadku utraty w tym miesiącu dochodu – z miesiąca, w którym wniosek został złożony.

Do dochodu wlicza się m.in.

  • wynagrodzenie z tytułu umowy o pracę, umowy zlecenia i o dzieło,
  • wynagrodzenia za pracę dorywczą,
  • świadczenia rodzinne i pielęgnacyjne, z wyłączeniem jednorazowych,
  • renty,
  • emerytury,
  • alimenty,
  • odliczane (przez pracodawcę) od wynagrodzeń obciążenia komornicze z tytułu postępowań administracyjnych, spłata rat pożyczki czy ubezpieczenia,
  • zasiłki dla bezrobotnych,
  • dochody z pozarolniczej działalności gospodarczej,
  • dochody z gospodarstwa rolnego,
  • świadczenia z pomocy społecznej (zasiłki stałe i okresowe),
  • dochody z majątku rodziny (czynsze najmu i dzierżawy),
  • dodatek mieszkaniowy,
  • dodatek energetyczny.

Do dochodu nie wlicza się:

  • świadczenie uzyskiwane na podstawie „ustawy 500 +”,
  • jednorazowego pieniężnego świadczenia socjalnego,
  • zasiłku celowego,
  • pomocy materialnej mającej charakter socjalny albo motywacyjny, przyznawanej na podstawie przepisów o systemie oświaty (stypendium szkolne),
  • wartości świadczenia w naturze,
  • świadczenia przysługującego osobie bezrobotnej na podstawie przepisów o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy z tytułu wykonywania prac społecznie użytecznych,
  • świadczenia pieniężnego i pomocy pieniężnej, o której mowa w ustawie z dnia 20 marca 2015r. o działaczach opozycji antykomunistycznej oraz osobach represjonowanych z powodów politycznych (Dz. U. poz. 693);
  • dochodu z powierzchni użytków rolnych poniżej 1 ha przeliczeniowego.

W przypadku prowadzenia gospodarstwa rolnego przyjmuje się że z 1 ha przeliczeniowego uzyskuje się dochód miesięczny w wysokości 288 zł.

DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE

Organizacje realizujące proces dystrybucji artykułów spożywczych wśród osób najbardziej potrzebujących (OPL) zobowiązane są prowadzić działania niefinansowane w ramach środków towarzyszących mające na celu:

  • włączenie osób doświadczających deprywacji materialnej w funkcjonowanie społeczności lokalnych, w szczególności:
  • zajęcia aktywizujące i wspólne inicjatywy na rzecz społeczności lokalnej, zmierzające do wyjścia z ubóstwa,
  • grupy wsparcia dla różnych kategorii osób w trudnej sytuacji (np. osoby starsze, matki z dziećmi, osoby samotne).
  • pomoc towarzyszącą niezbędną do zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych osób korzystających z pomocy żywnościowej (z wyłączeniem pomocy rzeczowej)
    • pomoc w utrzymaniu higieny osobistej osobom bezdomnym,
    • wsparcie psychologiczne/terapeutyczne osób zagrożonych wykluczeniem społecznym.
    • inne działania odpowiadające indywidualnym potrzebom odbiorców końcowych.

Poza powyższymi działaniami realizowanymi w ramach działań statutowych organizacji, prowadzone będą również działania współfinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym. Są to działania obowiązkowe, finansowane, realizowane przez Bank Żywności na rzecz podopiecznych OPL, przy współpracy z OPS, mające na celu wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego:

  • warsztaty kulinarne dla różnych grup pokoleniowych z udziałem ekspertów kulinarnych, kuchmistrzów, dietetyków pokazujących różne możliwości przygotowania potraw i wykorzystania artykułów spożywczych,
  • warsztaty dietetyczne i dotyczące zdrowego żywienia,
  • programy edukacyjne mające na celu zapoznanie z zasadami zdrowego odżywiania i przeciwdziałania marnowaniu żywności,
  • warsztaty edukacji ekonomicznej (nauka tworzenia, realizacji i kontroli realizacji budżetu domowego, ekonomicznego prowadzenia gospodarstwa domowego z uwzględnieniem wszystkich finansowych i rzeczowych dochodów rodziny w tym darów żywnościowych).

Działania te będą realizowane przez Bank Żywności w Olsztynie, w siedzibie organizacji biorącej udział w Podprogramie lub w miejscu wyznaczonym przez organizację na rzecz podopiecznych, którzy zostali zakwalifikowani do otrzymania pomocy żywnościowej. Bank Żywności opracowuje scenariusze zajęć dla poszczególnych działań, zatrudnia szkoleniowców, zapewnia materiały edukacyjne, monitoruje przebieg spotkań. Organizacja (OPL) zobowiązana jest do poinformowania swoich podopiecznych o realizacji działań, zaproszenia ich do udziału i zadbania o udział określonej liczby osób w zajęciach (min. 10 - 15% podopiecznych zgłoszonych do programu).

 

logo bank zywnosci