W niedzielę 11 września, w kisielickim amfiteatrze miejskim odbył się ostatni z tegorocznego cyklu Festiwali Wieprzowiny. Uroczystego otwarcia imprezy dokonała Prezes Krajowego Związku Grup Producentów Rolnych - Izby Gospodarczej - Krystyna Ziejewska wraz z burmistrzem Kisielic - Rafałem Ryszczukiem.

Potrawy z wieprzowiny, degustowane przez licznie zgromadzoną publiczność, przygotowała restauracja Gęsia Chata oraz zespoły biorące udział w konkursie „Na Najlepszą Potrawę z Wieprzowiny”: Mirana, Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Wsi Kilimy, Beata Lejmanoiwicz z zespołem oraz Koło Gospodyń Wiejskich Jędrychowo. Dania przygotowane przez panie z KGW Jędrychowo podbiły serca i podniebienia 10-cio osobowej komisji konkursowej wyłonionej z pośród publiczności i to właśnie one w konkursie zajęły pierwsze miejsce. Po rozstrzygnięciu konkursu porcje degustacyjne zostały wydane publiczności zebranej wokół stoisk konkursowych. Za udział w konkursie wszystkie panie otrzymały nagrody rzeczowe, a najlepsze z nich dodatkowo puchar.

Przez cały dzień odbywały się liczne degustacje dla publiczności (pasztet wg tradycyjnych receptur, pieczony schab, kotlety schabowe, żeberka z warzywami w sosie pomidorowym oraz na koniec cudownie smakujący i pachnący pieczony udziec wieprzowy). Wśród atrakcji nie zabrakło też zabaw dla najmłodszych smakoszy wieprzowinki. Chętne dzieci przy pomocy kucharza - Pawła Sulskiego upiekły pasztety z dodatkami wybranymi przez siebie. Mali przyszli szefowie kuchni swoje dzieła kulinarne dumnie zaprezentowali na scenie. Za trud i serce włożone w przygotowanie pasztetów dzieci otrzymały nagrody. W konkursie o kosz wędlin wieprzowych, trzej panowie wybrani spośród publiczności, uzbrojeni w ostre noże kuchenne, walczyli o to który z nich wykroi największą ilość plastrów ze schabów upieczonych wcześniej przez restaurację Gęsia Chata. Kibicująca publiczność została nagrodzona możliwością degustowania pokrojonego schabu. W tym samy czasie kucharz - Paweł Sulski przygotował żeberka w sobie barbecue.

Organizatorzy zadbali również o muzyczną stronę wydarzenia. Gwiazdą tegorocznego Ogólnopolskiego Festiwalu Wieprzowiny był zespół Pudzian Band. Na muzycznej scenie festiwalu wystąpili także: zespół CamaSutra, dyrektor kisielickiego MGOK Mariusz Gołębiowski i na zakończenie imprezy zespół Efekt. Cała impreza promocyjna została sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.